80-as évek zenéi

80-as évek zenéi, slágerei, együttesei

Szerzők, előadók, számok, klipek és egyéb információk

Interaktív, mindenki által szabadon bővíthető adatbázis

80-as évek zenéi, slágerei, dalai, együttesei, szerzők és előadók kiváltképp az elektronikus zene, a szintipop és az Italo disco stílusokból. A cél, hogy minél több zeneszám és a hozzá kapcsolodó információ gyűljön itt össze és álljon a rendelkezésre minden nosztalgiázni vágyó számára. Ha téged is megérintett ez az időszak vagy ezen időszakban kialakult zenei stílus, gyere és mutasd meg, milyen kreatív vagy!

Elektronikus zene, elektropop, szintipop, disco, Italo disco

Az elektronikus zene

Az elektronikus zene gyűjtőnév mindenfajta olyan zenei műalkotás, ill. zeneipari termék számára, amelyben a hangok generálása elektronikus technikai eszközök szintetizátor személyi számítógép hangkártyája segítségével történik, és ezek az eszközök dominálnak a komponálásban és/vagy az előadásban (ez nem zárja ki, hogy kiegészítő eszközként akusztikus hangszerek, énekhangok stb. is szerepeljenek). Az elektronikus zene kísérleti jellegű korszakát az 1970-es évek végén lépte túl. Mára a popzene egyik uralkodó irányzata lett.

Az industrial és az elektropop

A késő 70-es és korai 80-as években erőteljesen megindult az elektronikus hangszerek fejlesztése. Az analóg szintetizátorok átadták helyüket a digitális szintiknek és samplereknek. Ezek az első hangmintavevők a korai szintikhez hasonlóan nagyméretű és megfizethetetlenül drága berendezések voltak – olyan cégek, mint a Fairlight és New England Digital, 100 000 dollárokért adtak el hangszereket. Az 1980-as évek közepén ezen zeneeszközöket leváltották az olcsó és elérhető árú mintavevők. A késő 1970-es évektől rengeteg zenét alkottak ezekkel az eszközökkel. Olyan formációk, mint a Heaven 17, Severed Heads, The Human League, Yazoo, The Art of Noise, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Depeche Mode és a New Order új fejezeteket nyitottak az elektronikus zenei jelentésben. A Fad Gadget nevét egyenesen a new wave elektronikus zenei vonatkozásának atyjaként aposztrofálják.

A szintipop

A szintipop zene sajátossága, amiről a nevét is kapta a szintetizátor. Egy szintipop dal hangzásvilága általában a populáris zenéhez hasonlít. Az 1970-es évek közepén lettek ismertek az elektronikus zene olyan nagyjai, mint Jean Michel Jarre, Vangelis, Brian Eno ésTomita, akik nagy hatással voltak a New Age zenei stílus kialakulására. Az olasz Giorgio Moroder producer is nagy befolyást gyakorolt az elektromos zene további fejlődésére, amikor számos szintipop előadó karrierjét egyengette, mint például Donna Summer. A brit szintipop első hullámára leginkább David Bowie, a Roxy Music és a Kraftwerk gyakorolt befolyást.

A disco

A Disco tánczenei stílus. A műfaj a hetvenes évek második felében volt népszerűségének tetőpontján. Gyökerei az afro-amerikai, meleg és pszichedelikus szubkultúrák klubéletében találhatóak meg New York-ban és Philadelphiában a hatvanas-hetvenes évek fordulópontján. A diszkózene a New York-i melegek, feketék és latinok reakciója volt a rockzenére. A nők körében is elfogadottá vált, és a stílus hamarosan elterjed más kultúrkörnyezetekben is.
Néhány ikonja a műfajnak: Donna Summer, Bee Gees, KC and the Sunshine Band.

Az Italo disco

A műfaj a zene, amely eredetileg Olaszországból származik, a 70-es évek végén a 80-as évek közepén volt meghatározó. Egy korai formája  az electronic dance music-nak. Az Italo disco a hagyományos disco elemekre épül, azonban már elektronikus eszközöket alkalmaznak benne, valamint a dalok szövege angol. Ilyen eszközök például a dobgép vagy a szintetizátor. 1983 az az év, amikor Olaszországon kívül is széleskörben ismertté és kedveltté vált a stílus.
A műfaj néhány képviselője a teljesség igénye nélkül: Lime, Trans-x, Bad Boys Blue, C.C. Catch.

Felhasznált források: